Šta se, stvarno, krije iza bračne svađe?

Bez obzira koliko vremena provedemo sa svojim partnerom, različite smo osobe. Svako od nas potiče iz različitih porodica, a iskustva koja su nam se događala pre nego što smo upoznali trenutnog partnera, oblikovala su nas za sva vremena. Mnoga od tih iskustava stvaraju bolna mesta koja se nenamerno mogu svakodnevno povrediti. Svako od nas krije neku svoju priču.

Složićete se, partneri se povremeno posvađaju. Iskustvo i istraživanja govore da su najčešći uzroci svađa problemi u komunikaciji, odnosno ignorisanje onoga što partner ima da kaže. Zatim, neslaganja oko vaspitanja dece, novac, seks i kućne obaveze.

Koliko puta ste započeli svađu zbog neke sitnice, a zapravo ste bili ljuti iz nekog sasvim desetog razloga? Hajde da vidimo šta se zaista krije iza bračnih svađa…

Žene često imaju utisak da ih muškarci ne čuju. Dok one prepričavaju nešto što je njima od izuzetnog značaja, muškarci samo klimaju glavom. Posle izvesnog vremena totalne zaborave šta ste im ispričale i paljba može da počne. Ona govori kako je on nikad ne sluša i ignoriše sve njene potrebe, dok se on brani kako je samo zaboravio. I tako u krug. Nezadovoljstvo tinja kod oba partnera.

Neslaganje oko vaspitanja dece je, takođe, čest razlog za svađu. Dok jedan roditelj smatra da mora biti strožiji, drugi popušta i kod ozbiljnih situacija. Takav način vaspitanja otvara prostor za dečiju manipulaciju, što ona najčešće i čine.

Ukoliko se često svađate oko novca, plaćanja računa i generalno trošenja, zapravo pokušavate da otkrijete šta je čija odgovornost i ko je moćniji u braku. Borba za moć je oduvek bila prisutna među partnerima u manjoj ili većoj meri, međutim, ukoliko je ona poprilično izražena, sukobi među partnerima ne jenjavaju.

U braku su veoma izražene i svađe vezane za raspodelu kućnih poslova. Žene često osećaju da im nije dovoljno priznat trud koji ulažu u domaćinstvo i decu, pored redovnog posla kojim se svakako bave. Smatraju da im njihov suprug ne ukazuje dovoljno poštovanja za sve ono što rade za celu porodicu.

Sa druge strane, muškarci češće počinju raspravu oko toga koliko često treba voditi ljubav. Iza toga se, gotovo uvek, krije potreba za ljubavlju i nežnošću, samo što je muškarci i žene ne izražavaju na jednak način.

Kako biste sačuvali dobar i kvalitetan brak, budite otvoreni u komunikaciji sa partnerom. Iskreno recite šta Vas muči. Ali, nemojte čekati trenutak kada se u Vama nakupi toliko nezadovoljstva, da ne znate šta ćete sa njim. Tada nema prostora za kompromis i rešenje, već samo izražavanje sopstvene muke. Počinjete da vičete, prebacujete partneru i najmanju sitnicu, a zapravo ste nezadovoljni nečim sasvim desetim.

Čim nastane problem, pokušajte da ga rešite. Kada rešite postojeći problem, nemojte ga više pominjati. Zakopajte ratne sekire i krenite dalje. Ukoliko pamtite sve moguće i nemoguće, ostaćete zaglavljeni u prošlosti. Takav način razmišljanja nikome ne pomaže.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor