Zbog čega je sumnja tako opasna?

Mnogo toga utiče na razvoj sumnje tokom života. Ona može biti odlika Vašeg karaktera ili poticati iz Vaše primarne porodice. Na primer, odnos između roditelja je bio nestabilan i ne želite da doživite išta slično. Takođe, sumnja može biti rezultat Vaših dugogodišnjih razočarenja u druge ljude, koji su Vas povredili na ovaj ili onaj način.

Svako od nas je iskusio ovo osećanje, bez obzira u kom domenu života smo ga osetili. Ponekad nam je pomoglo i izvelo na pravi put, a u drugim slučajevima nam je odmoglo i verovatno smo povredili blisku osobu. Zamislite samo najboljeg prijatelja, partnera ili roditelja koji je sumnjao u neki Vaš poduhvat koji ste tako silno želeli. Sigurno su Vas bombardovali sledećim rečenicama: „Ne znam zbog čega pokušavaš to da uradiš! Sigurno nećeš uspeti! To je prava ludost! Kockaš se! Nemaš nikakve šanse! Letiš previsoko!“ Nije bilo prijatno, zar ne?

Pre svega, možete sumnjati u sebe. Mislite da niste dovoljno dobri, pametni, snalažljivi… Bojite se svake veće prilike, jer se plašite neuspeha sa kojim ne znate kako da se nosite. Zbog toga Vam prija stari restoran, dobro poznato jelo, prijatelj i partner. Ne želite išta da menjate. Sve zbog straha koji Vas koči u svakom novom poduhvatu.

Kada ste nesigurni i imate nisko samopouzdanje, svaku emotivnu vezu možete pokvariti sumnjom. Koliko god se partner trudio da Vam ugodi, Vi sumnjate u njegova iskrena osećanja. Sumnjate u njegovu vernost, dobrotu, ljubav… Ne dopuštate mu da Vam se približi, jer se plašite da Vas ne povredi. Ako ste imali bilo kakvo loše iskustvo sa ljubavnim partnerima, ne znači da su svi isti. Ili, možda nesvesno birate partnere koji nisu spremni za bilo šta ozbiljno. Razmislite o tome…

Mislite da su svi pokvareni i da žele da Vas iskoriste. Sumnjate da bilo ko ima dobre namere. Smatrate da svaka osoba igra igru, sve dok ne dobije ono što želi. Takvih ljudi zaista ima. Čak nisu ni u manjini. Ali, nemojte odbaciti svaku šansu, ljubav ili prijateljstvo, pre nego što bilo šta i pokušate. Razmislite samo koliko dobrih prilika možete ispustiti na taj način.

Stanite! Da li ste se ikad zaštitili od „zlih ljudi“, samo zato što ste sumnjali u njih? Da li ste iskreno i otvoreno uživali u bilo kom odnosu? Da li ste iskusili onu spontanost, otvorenost i prijatnost u bilo kojoj komunikaciji? Ili ste sve radili sa hladnom proračunatošću?

Opustite se. Naučite da procenjujete situaciju na osnovu njenih odlika. Naučite da procenite osobu na osnovu njenog ponašanja. Nisu svi na ovom svetu rođeni, kako bi Vas povredili. Da li ste možda i Vi nekog povredili? Razmislite. To je bilo sigurno nesvesno ili mahinalno, a kada Vas drugi povrede to je bilo namerno, proračunato i zlobno. Uvek su nas najviše boleli sopstveni problemi, jer smo ih osetili na svojoj koži.

Budite objektivni. Život je nepredvidljiv. Pružite priliku novim ljudima i situacijama. Možda ćete se negde i opeći. Ali, možda ćete doživeti najlepša osećanja do sad. Nikad ne znate. Ne zalećite se. Budite umereni. Pustite da prođe malo vremena. Ali, ne možete celog života biti oprezni. To iscrpljuje i oduzima sav optimizam. Neka vreme pokaže svoje pravo lice. Budite svoji i tragajte za onim što želite. Drugačije nećete pronaći ono što Vas čini srećnim.

Niste jedini kojeg je neko u životu povredio. Čak, mislim, da i ne postoji osoba koja nije bila povređena, barem jednom. Naučite da loše stvari ostavite iza Vas i uživajte u dobrim koje Vas okružuju. Nemojte sumnjati u sve i svakog!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor