Da li idealizujete svog partnera?

Idealizacija partnera je karakteristična za period zaljubljenosti i početak veze. Brojne emocije i leptirići u stomaku nam ne dozvoljavaju da posmatramo stvari iz realnog ugla. Čak i ako uočimo neke partnerove mane, mi ih umanjujemo ili pomislimo da nam neće teško pasti. Možemo čak pomisliti i da ćemo svojom ljubavlju i trudom uspeti da promenimo drugu osobu i pretvorimo je u ono što se nama sviđa. Tek kada ta faza pređe u sledeću, mi počinjemo sve više i više da upoznajemo svog partnera na pravi način.

Idealizacija partnera je karakteristična i za neki drugi period. Na primer, osobe koje imaju veoma nisko samopoštovanje ili se boje samoće, idealizuju partnera kako ne bi ostale same. Tada prihvataju sve što se nudi, jer im je ta opcija mnogo bolja. Partner treba imati nenormalno mnogo mana, kako bi ovakve osobe uopšte to primetile.

Određen stepen idealizacije je poželjan jer nam daje energije da ulažemo u novu vezu i upoznajemo osobu sa kojom smo. Ukoliko toga ne bi bilo, svi bismo odustali od truda nakon prve nevažne mane. Što više vremena provodimo sa drugom osobom, povezuje nas više iskustva, bliskosti i poverenja. A kasnije, uprkos određenim manama, idealizacija i zaljubljenost mogu preći u nešto ozbiljnije.

Ono što nije dobro jeste kad idealizacija suviše dugo traje. Tada živimo u nekoj zabludi i svetu koji smo sami kreirali. Na primer, često se desi da naši prijatelji nikako ne mogu prihvatiti našeg izabranika zbog očiglednih mana u ponašanju. A nama kao da ništa ne smeta. Ne vidimo ni da je ta osoba gruba i neprijatna prema ostalima, da se ponaša bahato i bezobrazno. Čak i ako to primetimo, opravdavamo je različitim opravdanjima.

Što smo stariji i iskusniji, sve smo više oprezniji i kritički nastrojeni. Ali, ne trebamo otići ni u drugu stranu kada osuđujemo osobu zbog najmanje sitnice, ne opraštamo joj nikakvu grešku ili manu. Setite se da ni Vi niste savršeni. Svako od nas ima nešto na šta nismo ponosni. Svako iskustvo je deo nas i menja nas manje ili više.

Zato, pronađite sredinu. Budite umereni. Ukoliko ste doživeli neku buru na ljubavnom planu, budite malo sami i razmislite šta je ono što biste želeli, sa čim možete da izađete na kraj, a šta nikako nećete tolerisati. Zapišite to na papir, kako bi se s’vremena na vreme podsetili.

Ali, nema potrebe ni slepo se držati određenih pravila. Svi se mi menjamo. Postajemo zreliji i u nekim godinama više ne želimo ono što smo želeli ranije. Budite svoji. Poštujte sebe i svoje granice. Ali, budite spremni i na razvoj i promene, jer ćete bez njih biti zarobljeni u jednom mestu.

Pokušajte da izbor ljubavnog partnera doživite kao neku vrstu zabave. Tako se nećete vezati odmah na početku, kada još uvek niste sagledali stvari iz realnog ugla. Ali, isto tako, budite svesni da ljubav ne uključuje samo pozitivne emocije. Nekad će se dogoditi i koja zabrinutost, ljutnja, sukob mišljenja, rasprava…

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor