Da li upravljate svakim slobodnim trenutkom svog deteta?

Sve je više roditelja koji organizuju svaki slobodan trenutak svog deteta. Ono većinu dana provede u vrtiću ili školi, a kada se vrati ima dodatne sekcije i časove koje pohađa. Retke slobodne trenutke koje ima koristi za odmaranje, jer je premoreno od svega.

Naravno da je važno da dete nauči što više stvari. Lepo je i što pohađa strani jezik, ide na balet, fudbal ili bilo koji drugi sport. Međutim, dete mora imati i dosta slobodnog vremena koje će koristiti za igru i otkrivanje svega onoga što ga zanima.

Ukoliko mu od malena serviramo obaveze koje smo mi odabrali, oduzećemo mu osećaj uživanja i otkrivanja sopstvenih želja, interesovanja i strasti. Ići će na određeni sport, ne zato što u tome uživa, već zato što Vam je on u tom trenutku bio dostupan.

Važno je da pratite svoje dete. Možete ga odvesti da posmatra bilo koji sport, onako neobavezno. To će ujedno biti i vreme koje ćete zajedno provesti. Pratite njegove reakcije i ono što priča. Najbolje ga poznajete. Prepoznaćete reakciju oduševljenja koju pokazuje. Tada ćete znati da ste uradili pravu stvar i upisali ga na ono što se njemu sviđa.

Kada ste kod kuće, važno je pronađete meru i budete umereni. Vaše dete ne treba da bude stalno samo dok Vi obavljate kućne poslove od jutra do mraka. Ali, ne trebate ni stalno da ga zabavljate. Čim oseti malo samoće i dosade, ono će govoriti: „Mama, dosadno mi je.“ U tom trenutku ga trebate pustiti da samostalno pronađe aktivnost koja će mu biti zanimljiva. Možda je to igra lutkama i autićima, crtanje, čitanje knjiga, plastelin… Važno je da ume i samo da se snađe, a ne da odmah sedne i gleda crtaće po ceo dan.

Sa druge strane, slobodno vreme dece i odraslih se skroz promenilo. Lakše nam je da ga odvedemo u prvu igraonicu i sednemo u kafić da ispijamo kafu, nego da se zanimamo sopstvenim detetom. Ne zaboravite šetnje, odlazak u parkove, grudvanje u snegu, trčanje i jurnjavu, pevanje, čitanje priča i razgovore o svemu i svačemu. Detetu su potrebni roditelji i njihova pažnja. Zato, pronađite meru. Umerenost je važna. Dete mora imati organizovanih aktivnosti u kojima će raditi nešto korisno, ali mora osetiti i onaj trenutak kada mu je dosadno, jer jeto jedini način da se samo zainteresuje za nešto.

To je trenutak kada će dete otkriti da voli plastelin ili kolaž papir. To je trenutak kada će otkriti da voli da kuva i pravi kolače ili da igra fudbal. A Vi ćete kasnije samo ispratiti ove aktivnosti i podržati ga u njima.

Naučite dete da bude samostalno. To mu možda u prvih nekoliko godina neće polaziti za rukom, ali će na svaki svoj uspeh koji je sam postigao biti veoma ponosan. A ovaj osećaj će pozitivno uticati na izgradnju njegovog samopouzdanja.

Pronađite sredinu u svemu. Nemojte preterivati ni u jednom, ni u drugom pravcu. Pratite dečija interesovanja i pružite mu podršku.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor