Nagle promene dečijeg ponašanja u prisustvu određene osobe

Kada opisujete svoje dete, možete reći da ima visoko samopouzdanje, da je druželjubivo i pričljivo, radoznalo, hiperaktivno, prvo uspostavlja kontakt sa vršnjacima ili odraslima. Možete reći i da je vrlo nemirno, neposlušno i nevaljalo. Isto tako, Vaše dete može biti i izuzetno povučeno, stidljivo, nesigurno u sebe, bojažljivo, više voli da bude samo, nego u društvu, itd.

Svako dete je drugačije. Ono ima svoj temperament i karakter. Različito će reagovati u poznatim i nepoznatim situacijama. Različito će reagovati kada je kod kuće i kada je u gostima. Isto tako, biće drugačije kada su prisutni roditelji ili kada je samo u vrtiću ili školi. Dok su roditelji tu, ono oseća veću sigurnost i zbog toga je slobodnije i opuštenije. Kada ostane samo, prihvata pravila grupe i kolektiva u kojem se nalazi.

Sve je to sasvim normalno. Pomislite samo na sebe. I Vi ste drugačiji kod kuće, na poslu, na ulici, kod prijatelja… Međutim, važno je da obratite pažnju ukoliko se Vaše dete dijametralno drugačije ponaša u prisustvu samo određene osobe.

Na primer, odvodite dete na igralište koje je prazno. Ono je slobodno, trči, smeje se i igra. Posle desetak minuta dolazi drugo dete. Vaše dete trči prema Vama, jer se postidelo. Prvih pet minuta će biti stidljivo, a zatim će ponovo početi sa se ponaša po starom. Opustiće se, upoznati sa novim drugarom i nastaviti bezbrižnu igru.

Međutim, može se dogoditi sledeća situacija. Igrate se sa detetom kod kuće. Ono je slobodno i neuhvatljivo. Ne sluša Vas, šta god da mu kažete. Dolazi tata sa posla. Dete se smiruje i vraća u normalu. Nije više onoliko divlje, kao što je bilo sa Vama. Ova situacija predstavlja potpunu odsutnost Vašeg autoriteta. Čim je tata došao, dete se smirilo, jer zna da u prisustvu oca ne može tako da se ponaša. Isto tako, može značiti i da je tata izuzetno strog.

Ukoliko Vam dolazi prijateljica u posetu sa detetom koje je malo starije od Vašeg, a Vaše dete se od bezbrižnog i radoznalog pretvori u stidljivo i povučeno koje je konstantno pored Vas, posmatrajte njihovu igru. Možda je starije dete malo grublje u igri, pa Vaše dete ne želi da se igra sa njim. U takvim situacijama dete ne ume da glumi. Pre nego što ga prisilite da nekog voli i da se igra sa određenom osobom, ispratite dečije ponašanje, jer ga Vi najbolje poznajete.

Dete može otići i kod bake i deke, koji su stariji i koji ne znaju na koji način bi se igrali sa njim. Zbog toga se ono kod njih uvek igra samo. Ukoliko je druželjubivo, dete će Vam u određenom momentu reći da ne želi više tamo da ide, da mu je dosadno ili da ih ne voli.

Obratite pažnju na ponašanje svog deteta. Sasvim je normalno da je u prvih nekoliko minuta nesigurno i stidljivo u novom društvu, ali će vremenom početi da se opušta. Ukoliko je i dalje „stisnuto“ i drugačije u prisustvu određene osobe, zapitajte se zbog čega je to tako. Porazgovarajte sa detetom. Budite prisutni i posmatrajte ga. Dečije ponašanje će Vam uvek reći mnogo više nego njegove reči.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor