Kako da postavite pravila svojoj deci?

Vaše dete je tvrdoglavo? Uvek radi po svom? Iako je malo, neće da posluša ni mamu, ni tatu? Kada ga opisujete, poredite ga sa nevaljalim likovima i bajki i crtanih filmova? Ne možete nigde da odete, a da se ne desi barem jedan incident sa Vašim detetom? Nažalost, ovo je sve češća slika modernih porodica. Deca su postala pravi mali diktatori.

Naravno da obožavate svoje dete i da ćete za njega učiniti sve. Međutim, ljubav prema detetu ne isključuje poštovanje određenih pravila. Dete ne može imati baš sve što poželi. Možda ste Vi imali stroge roditelje i zakleli se da nećete napraviti istu grešku. Ali, razmislite: da li ste otišli na potpuno suprotnu stranu?

Da li Vaše dete ima šta god poželi? Da li ono sluša Vas ili Vi slušate njega?

Pravila i granice su neophodne u roditeljskom vaspitanju. Malo dete još uvek ne zna šta je dobro, šta loše, šta se sme, a šta ne sme. Sve dok ga Vi tome ne naučite. Ako postavite određeno pravilo, morate ga dosledno primenjivati, a od njega ne smete odustajati čak i kad ste neispavani ili imate previše posla. Složiću se, to nije nimalo lako. Čak je izuzetno isrpljujuće. Ali, to je jedini način.

Verovali ili ne, deca vole red i rutinu. Na taj način uče šta da očekuju u određenim situacijama, postaju sigurna u sebe, a vremenom postaju i sve samostalnija. A to je ono što želite: pripremiti ih za realan svet u kojem živimo i omogućite da se što bolje u njemu snađu.

Pre svega, potrebno je da se oba roditelja dogovore oko pravila koja se primenjuju. Ako jedan roditelj pokušava da sprovede ispravnu stvar, a drugi roditelj konstantno popušta, neće se uraditi ništa, osim što će se dete izveštiti u veštini manipulacije.

Postavite mali broj pravila. Ukoliko krenete sa ogromnim brojem pravila, dete će se zbuniti. Veliki deo njih neće popamtiti. Uvodite pravilo po pravilo. Na taj način će ih dete brže usvojiti. Čim usvoji jedno, krenite sa sledećim. Vodite računa da nemate pravila čak i za najmanju sitnicu, jer je osim poslušnosti važno da Vaše dete formira svoje mišljenje, ukuse i interesovanja.

Budite dosledni. Ako se jednom postave pravila, onda nema mesta beskonačnom pregovaranju, objašnjavanju, odlaganju i popuštanju. Postavite kratko i jasno pravilo. Objasnite ga dva, tri puta ukoliko primetite da detetu nisu jasna. A onda zauzmite čvrst stav i ne popuštajte.

Niko ne kaže da je ovaj proces jednostavan i lak. Ali, ukoliko budete nesigurni, verujte, dete će to osetiti. Sigurno ste primetili da dete uvek više sluša onog roditelja koji je dominantniji i čvršći. Vaše ponašanje mora da odgovara onome što izgovarate. Bez te usklađenosti, ništa ne postižete.

Pratite dete. Svako je drugačije. Isprobavajte nekoliko modela, dok ne utvrdite koji njemu najviše odgovara. Važno je razgovarati, pregovarati i objašnjavati. Kako bi nešto sprovelo, ono mora to i da shvati. Ali, nemojte to raditi u nedogled, već što pre sprovedite pravilo u delo.

Dete će se u početku buniti. Ali, nemojte zbog toga odustati. Ono bi sigurno više volelo da može da besni kad nešto nije po njegovom, nego da sklanja igračke. Ali, to što je nešto teško, ne znači da je ispravno. Znajte da ove teške stvari radite zbog svog deteta.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor