Šta je sve donelo savremeno roditeljstvo?

Mašinu za pranje posuđa i brzu hranu! Naše mame su nekada radile do 14h. Stizale su i da skuvaju ručak, operu sudove, ispeglaju veš, pospreme stan… A opet, stizale su i da nam se posvete. Nije bilo nove tehnologije koje prepolove vreme na pola. Nije bilo mašine za pranje posuđa i brze hrane na svakom ćošku, već su sve obroke pripremale same. Složiću se, ponekad nam je bilo dosadno. Ali, u tom slučaju pravili smo kolače zajedno sa mamom ili dodavali alat tati kako bi popravio bicikli. I bilo nam je lepo. Učili su nas da budemo vredni i odgovorni. Ništa nije padalo sa neba. Za sve smo morali da se potrudimo. Provodili smo mnogo vremena sa svojim roditeljima. I nekako smo znali i kako se treba ponašati.

Vrtiće koji rade po ceo dan! Danas roditelji uglavnom rade do 16 ili 17 h. Neko drugi se brine o Vašem detetu. Postoji čak i produženi boravak, gde će Vaše dete uraditi i domaći. Nemate mnogo posla oko njega. Kada dođete kući niste ni za šta. Ostaje Vam još dva, tri sata sa decom, pa sledi kupanje i spavanje. U ta dva, tri sata ubacujemo i obavljanje svih kućnih poslova, možda nekog frizera, manikira, pedikira… Sa decom smo, a zapravo nismo. Roditelji smo, a ostaje nam najmanje vremena za vlastitu decu. Ali, današnjim roditeljima je i to puno.

Najmodernije i najveće dečije igraonice po gradovima. Slažem se da negde morate otići kada je ružno vreme. Veliki šoping centri i igraonice u njima su pravi spas. Roditelji ostave dete da se igra, dok oni ispijaju kafu ili obavljaju porodičnu kupovinu. Veliki broj dece bulji u ekrane i igra video igrice, kao što radi i kod kuće. Retko ćete videti mamu ili tatu koji su sa svojim detetom i uživaju. Danas je to prava retkost. Vama možda jeste lakše. Ali, da li je i Vašem detetu? Čak i ono malo vremena koje nam ostaje sa njima, oni se opet igraju sami ili ih neko drugi animira.

Zbog čega ne treba da ide u kupovinu sa Vama? Neka nauči šta je sve potrebno za porodični ručak, koliko košta njegova omiljena čokoladica… Neka ponese novac iz kasice prasice i izabere ono što voli. Pričajte, gledajte, isprobavajte… Mislite da je to nemoguća misija ukoliko imate malo dete? Netačno. Možda nije med i mleko, ali roditeljstvo traži mnoga odricanja, zar ne?

Mame sa naslovnih strana. Želite da odete na tu čuvenu kafu sa najboljom prijateljicom. Slažem se da ponekad treba izdvojiti vremena za sebe, čak je i veoma poželjno. Napunićemo baterije i biti još bolji roditelji. Znam da jurite da budete i uspešna žena, odlična domaćica, morate biti i lepi, pa su tu razne usluge u salonima lepote… Ali, kad ćete biti roditelj?!

Kada ćete se opustiti i valjati po tepihu sa svojim detetom? Kada ćete prošetati po kiši u gumenim čizmama? Kada ćete izaći na grudvanje? Pa čak i ako je ispred zgrade, kakve veze ima? Toliko vremena gubimo vozeći od jednog do drugog mesta. Decu smo preopteretili aktivnostima i obavezama. Ono ide i u vrtić, i na engleski, i na časove muzičkog i na časove plesa…

Sve je to lepo, ali gde ste tu Vi? Oslonac koji im je najviše potreban u najranijem detinjstvu? Nemojte me pogrešno razumeti. Veoma dobro znam koliko jedan roditelj može imati obaveza tokom dana. Ali, preterali smo. Živimo toliko brzo da nam ne ostaje vremena ni za šta. Deca predstvaljaju najvažniju investiciju. Nemojte se pravdati izgovorima: „Samo još ovo…“ Uvek ćemo naći nešto novo zbog čega ćemo toliko juriti. Kad već ne možemo imati bolje radno vreme, dobra organizacija je ključ svega. Jednog dana, kada Vaša deca budu velika, pitaćete se gde ste pogrešili. Pa, odgovor je jednostavan: niste bili tu!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor