Kada je romantika i dalje prisutna?

Žene uvek imaju neke posebne zahteve u vezi ili braku. Sviđa nam se taj početak kada on još uvek često donosi poklone i cveće, sprema večere uz sveće i muziku, često nam govori koliko nas voli i koliko je zaljubljen u nas.

Kako veza ili brak odmiču, tako je ovih stvari sve manje. Nekako sve krene da se podrazumeva. Iako je za opstanak potrebno mnogo ulaganja i truda, sigurno propuštate da uvidite sve one stvari koje i dalje govore koliko Vas partner voli.

Napolju lije kiša i hladno je. On zna da je Vaša kancelarija udaljena samo tri ulice od stana, ali Vas zove i pita kada treba da dođe po Vas. Neće doći sa tamburašima, ali ovaj znak pažnje i te kako prija, zar ne?

Subota je. Vi ste na poslovnom sastanku. On je kod kuće. Šalje Vam poruku da pita da li nešto treba da se poradi po stanu. Možda ova ponuda nije toliko romantična, ali Vam je pomoć svakako dobrodošla. A on pokazuje koliko brine o Vašem umoru i slobodnom vremenu.

Idete da sređujete nešto od papirologije po državnim institucijama. Znate da ćete satima čekati u redu. Ukoliko ima slobodan dan, on se nudi da Vam pravi društvo. Na ovaj način će Vam vreme sigurno brže proći. On je mogao da ostane kod kuće, zar ne?

Zove Vas određenim nadimkom. Možda ne obraćate pažnju na to, ali ako ste posle mnogo godina braka i dalje njegova ljubav, sreća ili bilo šta tome slično, imate romantičnog partnera pored sebe.

Otvoreni ste u komunikaciji. Znate da u svakom trenutku možete da mu kažete šta mislite. Iako se Vaša mišljenja ne slažu. Ispred njega možete da budete i čupavi, nenašminkani, umorni ili prehlađeni. A njemu ćete i dalje biti najlepša žena na svetu. Zar to nije bolje od one prividne romantike na samom početku veze?

Ćutite zajedno. Ne radite apsolutno ništa. Nemate potrebu da razmenjujete bilo kakve sadržaje i informacije, a i dalje se osećate ispunjeno, komotno i zadovoljno. To je jedna od Vaših zajedničkih stvari koje se grade vremenom. Cenite to.

Imate omiljenu seriju. Pratite je svako veče kada deca legnu da spavaju. Ukoliko je Vaš partner odsutan ili je dežuran na poslu, nećete je gledati bez njega. Jer, to je nešto što radite zajedno i nećete ga  izneveriti.

Obožavate čokolade. Umesto cveća, on Vam donosi omiljeni slatkiš kada je bio u kupovini za ručak. Po meni, lepši i praktičniji znak pažnje nego cveće koje brzo uvene.

Čak i kad ne radite ništa pametno, volite da provodite vreme jedno sa drugim. I uživate u tome. Zato, nemojte biti suviše zahtevne. Mnoge stvari ukazuju na to koliko je Vašem partneru stalo do Vas. Čak i ako više ne govorite to često, radite mnoge stvari koje pokazuju koliko ste dobar i srećan par. Cenite male stvari i uživajte u njima.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor