Ne odustajte od svog cilja!

Koliko puta u životu ste nešto jako želeli? Nekad je to bila obična ocena u školi, prva simpatija, određeni prijatelj… Kasnije su to bili ispiti na fakultetu, zrela i ozbiljna veza, diplomiranje, posao, napredovanje na poslu, dobar suprug/a, deca… Kad sve to ostvarite, jurite novac. I nekako sve počne da zavisi od njega, jer ne možete da uživate u običnoj večeri ili odete negde na letovanje, ako za to nemate dovoljno para!

I taman ostvarite jedno, onda počnete da želite nešto drugo… Kažete sebi: „Samo još ovo da ostvarim, a onda ću se malo primiriti. Biću zadovoljan.“ Ali, to osećanje zadovoljstva, generalno, svojim uspesima i koracima u životu, nikako da dođe. Nešto Vas stalno ometa i ne dozvoljava da se umirite.

Ponekad se desi da ostvarenje Vaših ciljeva bude ozbiljno poremećeno. Razmišljate da li ćete sutra imati šta da stavite na sto, da li ćete ozdraviti, da li ćete se razvesti… Život nam stavlja svakakve prepreke ili ih mi pravimo sami sebi. Pre nego što postanete dovoljno sebični i jurite neke velike stvari u životu, zapitajte se da li ih već imate oko sebe…

Šta god želeli da ostvarite, lakše je kada imate partnera koji Vas podržava u svemu, predstavlja vetar u leđa i oslonac za sve! Lakše je kada Vas deca sačekaju sa posla i trče Vam u zagrljaj, čak i ako ste preterano umorni i jedva čekate malo da odmorite. Lakše je kada imate sigurnu luku u koju ćete se privremeno skloniti usled snažne oluje.

Koju god prepreku da imate, razmislite koliko Vam je važna. Jer, na kraju, zaista je najvažnije ono što nam je sve vreme bilo pred očima: zdravlje, ljubav, porodica…

Zacrtajte svoj cilj i ne odustajte od njega! Neće Vam biti lako! Ponekad godinama nećete napraviti nijedan pravilan korak. Nailazićete na bezbroj prepreka i želećete da odustanete, jer će Vam biti suviše teško! Ali, ako je to ono što Vi stvarno želite, nemojte odustati!

Pronađite načina! Nemojte sumnjati u svoje sposobnosti. Budite pozitivni! Probajte jedan, drugi, treći, …, stoti način! Jer jedan mora upaliti! Kad tad! Zar mislite da je bilo koja osoba normalnih životnih vrednosti lagano došla do ogromnog uspeha, para, bilo čega što je poželela?! Na stranu one koji traže ’leba preko pogače i čiji su roditelji pokrali sve koje su znali, kako bi uživali u svom bogatstvu.

Govorim o normalnim vrednostima koje bi trebalo da se cene! Ništa Vam neće pasti sa neba! Ako nešto jako želite, pronađite način da to i ostvarite. A kada imate težak dan i pitate se zbog čega uopšte sve to radite, budite sigurni da pored sebe imate nekoga koga volite i ko će Vam pomoći da premostite sve te užasne prepreke.

Možda će to biti partner koji Vas grli i govori da će sve doći na svoje mesto, dete koje je uspešno u školi ili nekom sportu, prijatelj koji zna šta tačno treba da Vam kaže… Sve u svemu, budite svesni sreće i bogatstva koje posedujete. I ne odustajte. Nikada. Isplačite se, izvičite, prespavajte ceo dan… Ali, znajte da se sreća okreće i ako stremite nečemu, jednog dana ćete to i dostići! Samo ako to dovoljno želite!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor