Kako određeno raspoloženje roditelja utiče na dete?

Svojoj deci želimo da pružimo najbolje što možemo. Trudimo se svim silama. Međutim, dete ne primećuje samo poklone i igračke koje mu kupujete. Ne primećuje samo Vaš osmeh kada ste dobro raspoloženi. Ono primećuje gotovo sve. Iako neke stvari još uvek ne može da razume, ono ih i te kako oseti. Najopasnije je upravo to što mnogo toga može pogrešno razumeti.

Na primer, čitave nedelje radite na važnom projektu i ostajete duže na poslu. Zbog toga i Vaše dete ostaje duže u vrtiću. Kada ga pokupite, bivate umorni i pod pritiskom. Dete Vam prepričava svoj zanimljiv dan, a Vi samo klimate glavom. Zapravo ga ni ne slušate. Nemojte misliti da možete prevariti dete. U nekom trenutku će i te kako primetiti da ste samo fizički prisutni, ali Vam misli lutaju. Ukoliko dete ima dve ili tri godine, ono ovu odsutnost neće povezati sa Vašim umorom ili pritiskom na poslu. Uvideće da ste drugačiji prema njemu. Tražiće više pažnje nego inače. Može pomisliti da je uradilo nešto pogrešno, pa će i samo početi da se povlači. Sve zavisi i od ličnosti deteta.

Isto tako, ukoliko se često svađate sa svojim bračnim partnerom, pa se u Vašem odnosu često smenjuju vika, svađa, tišina, hladnoća, Vaše dete će biti veoma zbunjeno. Takva deca odu ili u jednu ili u drugu krajnost. Mogu postati poprilično agresivna, ali i povučena i anksiozna. Pa tako, dok se Vi i Vaš partner svađate, ono se može povući u svoju sobu kako ne bi slušalo tu galamu, a u vrtiću može biti besno i neprijatno prema drugoj deci ili vaspitačima.

Naravno da u životu ništa nije savršeno, tako da ni ne možete stalno cvrkutati ispred svog deteta. Dete treba da shvati da život čine kako lepe, tako i manje lepe stvari. Ali, to mu treba objasniti u skladu sa njegovim uzrastom. Ako ste umorni i neraspoloženi zbog pritiska na poslu, pokušajte da pronađete neki drugi ventil. Na primer, umesto da se vozite kolima, prošetajte do kuće, pa ćete imati malo više vremena da razbistrite glavu. Objasnite detetu da ono nije ni zbog čega krivo. Recite mu da imate jako puno posla i da ste zbog toga pomalo umorni tužni. Recite mu da je Vaše osećanje privremeno i da će brzo proći.

Najgora greška koju možete napraviti sa detetom jeste da krijete svoje emocije. To niko nije uspeo, barem ne na duge staze. Sednite sa njim i razgovarajte. Izrazite svoje emocije, ali na društveno prihvatljiv način. Ne zaboravite da ste Vi uzor Vašem detetu. Ukoliko na svoje probleme reagujete poprilično burno, umesto smireno i proračunato, Vaše dete će primeniti isti model.

Jedan porodični prijatelj se začudio na koji način razgovaram sa svojom dvogodišnjom devojčicom. Rekao mi je: „Ti sa njom razgovaraš kao da je odrasla osoba. Iako je samo dete. I sve te je u potpunosti razumela.“ Naravno da jeste. Deca razumeju mnogo više nego što mi mislimo. Naročito ako se od samog starta tako ophodimo prema njima.

Vi najbolje poznajete svoje dete. Znate šta u kojim situacijama „pali“. Vodite se svojim osećajem. Ali, ne zaboravite da je Vaše dete, bez obzira koliko malo bilo, isto član porodice. Uključite ga u izbore koji odgovaraju njegovim godinama. Objasnite mu čak i neprijatnu situaciju. Pre ili kasnije će ih i samo doživljavati. Ukoliko Vi napravite dobar temelj, mnogo lakše će podnositi frustracije i neuspehe. Neće se iznenaditi. Biće pripremljeno. Zato, slobodno delite svoje emocije sa detetom. Priznajte kada u nečemu pogrešite. Izvinite se. Budite stabilni i zreli. Naučite dete da život nije obojen u ružičasto. Ali, može biti poprilično lep. Mnogo toga zavisi od Vašeg stava i pogleda. Vodite računa da mu sve to pokažete na ispravan način.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor