Da li preterujete u bračnim svađama?

Svaki bračni par se, s’vremena na vreme, posvađa. Svađe se mogu započeti oko banalnih stvari, ali i oko krupnih. Ponekad je uzrok neka potpuno stota stvar koja nema veze ni sa Vašim partnerom, ni sa bračnim odnosom. Na primer, kolega na poslu se nije poneo fer i prisvojio je zaslugu za posao oko kojeg ste se Vi mesecima mučili. Tada je na repertoaru Vaš partner.

Svaka osoba različito reaguje na povremene svađe u braku. Jedna ode da se prošeta ili provoza, započinje neki posao po kući, dok se druga povlači u sebe. Zatvara vrata od spavaće sobe i ne želi nikog da vidi ili čuje. Kako ćemo reagovati na sitne svađe i prepirke, zavisi od mnogih faktora. Ponekad zavisi od našeg raspoloženja, ozbiljnosti samog problema, ali pre svega od našeg temperamenta, karaktera i načina na koji smo naučeni da rešavamo probleme.

Ukoliko su se Vaši roditelji posvađali, a onda se svako od njih povlačio u svoje odaje, postoji velika mogućnost da ćete se i Vi tako ponašati. Osim, ukoliko ste u takvim situacijama bili izuzetno povređeni. Tada se zaklinjete da nećete imati takav brak i da ćete biti sasvim drugačiji prema svom bračnom partneru.

Neki partneri prenaglašavaju svaku prepirku. Na primer, posvađaju se oko neke gluposti i jedan od partnera odmah biva depresivan. Boji se razvoda, misli da je kraj, želi da ostavi svog partnera zbog najmanje gluposti. I tek tada počinje drama. Drugi partner ne zna šta ga je snašlo.

Ovakav način reagovanja je izuzetno nezreo. Pokazuju ga nestabilne osobe izrazito niskog samopoštovanja. Preterano reagovanje ne vodi nikud osim u dramu i špansku seriju. Rešenje sigurno nije na vidiku. Zato, okanite se ružičaste stvarnosti, sednite sa svojim partnerom i rešite problem.

Još jedan od načina preterivanja prilikom bračne svađe jeste ćutanje. To ćutanje traje danima. Nijedan od partnera ne želi da popusti. Oba partnera su izuzetno ponosna i ne žele da progovore ni jednu jedinu reč. Ponekad čak i ne znaju zbog čega se ćuti, ali znaju da oni neće prvi probiti led.

Postoje i partneri koji se nikad ne posvađaju. Iako mislite da je ovo nemoguće, zaista se dešava. Takvi partneri sve drže u sebi. Ne žele da iznesu svoje mišljenje, prihvataju tuđe radi mira u kući. Okolini izgledaju kao savršen par, a onda, odjednom, čuju kako se ovaj par razvodi. Čaša se prelila i iznose sav svoj prljav veš. U takvim trenucima volite Vaše sitne prepirke sa partnerom.

Budite umereni. Ukoliko se svađate pronađite način koji neće povrediti Vašeg partnera. Recite ono što mislite i osećate, ali nema potrebe za vikom, dramom i ružnim rečima. Za sve postoji pravilan način. Pa čak i za svađu.

Naučite da iznosite svoje mišljenje, kritukujete, pokazujete svoja osećanja… Ali, to radite kroz otvorenu komunikaciju, bez igranja igrica i manipulacije. Ukoliko pogrešite – izvinite se. Niko nije savršen. Ne postoji osoba koja je uvek u pravu (iako svi volimo kada to jesmo).

Naučite da oprostite i zaboravite. Imajte puno razumevanja i strpljenja. Poštujte svog partnera, ali i sebe. Budite zreli. Nemojte preterivati u stvarima koje nisu vredne toga.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor