Zavist među drugaricama u pubertetu

Zavist među drugaricama nije neuobičajena pojava. One se druže, međutim ujedno i takmiče koja će biti bolja u različitim životnim oblastima: školi, ljubavi, prijateljstvu, odeći, sportu… Česta je i situacija u kojoj je nekoliko drugarica ljubomorno na drugu. Tada se udružuju protiv nje, ogovaraju je, ponekad se distanciraju, prave različite „zvrčke“. Ovakva situacija može lako prerasti u vršnjačko nasilje.

Drugarice koje osećaju zavist su uvek prisutne. Navodno su uvek tu za Vas. Ali, kada bolje razmislite, sa Vama su samo kad je dobro. One vešto manipulišu, negativne su, prebacuju krivicu na druge u svakoj situaciji. Osoba prema kojoj je zavist usmerena nije u lakom položaju. Izložena je velikoj nepravdi, negativno se procenjuje svaki njen korak, ne zna zbog čega se sve dešava i da li da prekine ili nastavi prijateljstvo. Plaši se posledica rasprave, a ujedno joj je jako loše u trenutnom odnosu.

Ukoliko Vaše dete ima ovaj problem, razgovarajte sa njom. Roditelji mnogo pre dece prepoznaju koji su njihovi pravi prijatelji. Saslušajte sve pojedinosti. Međutim, Vaše dete mora samo odlučiti šta želi da uradi. Ima tri opcije:

Prva opcija jeste da bez ikakvog objašnjenja napusti ovakav odnos. Prosto da prestane da se druži sa ovakvim osobama. U početku će joj sigurno biti teško. Neko za koga je verovala da je tu i u dobru i u zlu, ispada njen neprijatelj. Sa ovom osobom je delila svoje najdublje tajne. Sada zna da te tajne nisu u sigurnim rukama i da će možda i čitavo odeljenje znati za njih.

Vaše dete će se suočiti sa jednim teškim periodom. Plašiće se svakog sledećeg prijateljstva ili ostvarivanja novog kontakta. Može se totalno povući iz socijalnog života, jer je razočarana. Nemojte joj to dozvoliti. Govorite joj koliko je vredna, uporna, sposobna i inteligentna. To što je jedna drugarica bila takva, ne znači da će sve biti takve. Budite joj podrška i jačajte joj samopouzdanje. Iako neprijatna situacija može potrajati dugo, važno je da iz nje ispliva.

Druga opcija jeste da otvoreno porazgovara sa drugaricom o problemu koji imaju. Ukoliko je to samo trenutna faza, možda mogu i prevazići problem. Razgovor sigurno neće biti prijatan, ali možda će se saznati pravi razlog i poraditi na njemu. Možda ljubomorna drugarica ima težak i problematičan odnos u porodici, gde se roditelji razvode ili su u konstantnim svađama i prepirkama. Zbog toga ne dobija neophodnu pažnju koje svako dete treba dobiti. Problem može biti i sasvim desete prirode.

Treća opcija jeste da se ne uradi ništa. Ali, na taj način se samo produbljuje nezadovoljstvo. Obe strane će biti nezadovoljne. Ljubomorna drugarica će nastaviti sa svojim neadekvatnim ponašanjem, a Vaše dete će i dalje sve to trpeti.

Ukoliko situacija bude toliko teška, da Vaše dete ne može normalno da funkcioniše kako u školi, tako i van nje, obavezno se obratite učitelju, nastavniku, školskom psihologu i direktoru. Možda je problem toliko narastao da Vaše dete ne može samostalno da ga reši. Ukoliko situacija nastavi da se komplikuje, a uglavnom to bude slučaj, nemojte pomisliti da je to sama jedna dečija faza. Odreagujte na vreme i pomozite svom detetu, kako problem ne bi ostavio ozbiljne posledice na samopouzdanje.

Pomozite detetu koliko god možete, ali pokušajte to da učinite smireno. Nemojte napraviti još veći problem, zato što ste besni.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor