Roditelji, smeta li vam gužva?

Verujem da ste ceo dan na poslu okruženi ljudima. Možda morate da trpite i one koji Vam prijaju i one koji Vas iritiraju. Želite da radite u miru i tišini, ali je to vrlo retko moguće. Sve zavisi od toga kojim se poslom bavite. Zbog toga jedva čekate da dođete svojoj kući, radite i ponašate se onako kako želite, bez ikakvih neprijatnosti, buke, svađe i prepirke…

Međutim, vodite računa kako ovakav način razmišljanja utiče na Vašu decu. Danas sam sa ćerkom bila na igralištu. U jednom trenutku je bilo velike gužve. Dok sam ja svoje dete učila kako treba da sačeka svoj red da bi se spustila niz tobogan, jedna mama je glasno uzviknula svom detetu: „Hajdemo odavde. Idemo na drugo igralište. Ovde je prevelika gužva!“ Iako je dete želelo da se igra sa svojim drugarima, ono je moralo da ode. Spuštene glave je držalo mamu za ruku i otišlo.

Razmišljala sam kakvu poruku ova mama šalje svom detetu. Verujem da ovo nije bila jedina situacija u kojoj je ona tako postupila. Na igralištu se nije dešavalo ništa strašno. Čak nije bilo ni jednog deteta koje se nešto posebno isticalo svojim bezobrazlukom. Bilo je samo puno dece.

Ukoliko Vam smeta gužva i želite da je izbegnete po svaku cenu, možete ozbiljno naškoditi svom detetu. U jednom trenutku ono će isto izbegavati mesta u kojima ima puno ljudi, odnosno dece. Počeće da se povlači. Iritiraće ga dečija vika i glasovi, koji su normalni i zdravi. Deca se svim svojim bićem upuštaju u igru. Tada viču kao Indijanci, oponašaju životinje i motorna vozila. Iako Vam to možda smeta i povremeno zahtevate da budu tiši, nemojte preterivati na ovaj način.

Naravno da je u određenim situacijama potreban mir i tišina. Naravno da deca ponekad preteraju, pa ih morate smirivati. Ali, igralište nije mesto sa kojeg morate odvlačiti svoje dete, zato što Vama smeta gužva.

Ukoliko preterujete sa ovim ili sličnim zahtevima, dete Vam može postati izuzetno asocijalno. Neće mu trebati niko u životu. Neće želeti da deli ili sarađuje. Izbegavaće sve sportove ili timski rad u školi. Smetaće mu buka koja ne smeta ostaloj deci. Ponašaće se kao onaj stari čiča kojem smeta dečije kikotanje ispred prozora.

Dete treba da nauči da poštuje druge. Naročito treba da zna kada je vreme odmora i koje su to situacije u kojima je nedolično vikati ili biti glasan na bilo koji način. Ali, u svim ostalim situacijama uzbuđenost i radoznalost je dečiji posao. Ne možete im to uskratiti, bez obzira da li živite u kući, stanu, selu ili gradu.

Zato, nemojte se pretvoriti u osobu kojoj smeta svaki šum i velika gužva. Ponekad nam je svima potrebno da budemo sami sa svojim mislima. Ali, sa malom decom to još uvek nije slučaj. Učite ih da se druže, pomažu jedni drugima, vode računa o svom drugaru, sačekaju svoj red, budu strpljivi… Ne može im sve odmah i u svakom trenutku biti dostupno. U životu to svakako nije običaj.

Bilo mi je žao tog deteta koje je moralo da napusti igralište bez ikakvog normalnog razloga. Znam da ste umorni od svega. Roditeljstvo je ponekad veoma naporan posao. Ali, imajte na umu da Vas deca posmatraju u svakom trenutku. Čak i onda kada mislite da to ne rade. Vi ste im uzor koji će im preneti mnoge važne stvari u životu. Postarajte se da to budu stvari koje će ih učiniti srećnim. Svako zdravo dete je željno Vaše priče, kvalitetnog vremena, drugara i igre. Priuštite im to.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor