kada-je-pravo-vreme-za-odvajanje-od-deteta

Kada je pravo vreme za odvajanje od deteta?

Kada postanemo roditelji, toliko volimo to malo stvorenje da ne možemo na miru da odemo ni do toaleta. Uvek nam je neko pri ruci i obraća pažnju na novorođenče. Kako beba raste i mi postajemo samopouzdaniji i mirniji. Počinjemo da se vraćamo svom starom ritmu, iako on više nikad nije isti.

Kako nam dete raste, tako nerado priznajemo da je roditeljstvo izuzetno iscrpljujuć posao, bez obzira što je ujedno i najlepši. Sve nam se češće dešava da nam bliska osoba pričuva dete na sat, dva. To je ujedno i plafon koji, u početku možemo izdržati. Međutim, dete puni godinu dana, mi se polako vraćamo na posao… Jedva čekamo vikende kada ćemo se još više posvetiti svojoj porodici. I s’vremena na vreme nam izuzetno prija da dete prespava kod deke i bake. Kada je pravo vreme za to?

Pre nego što ostavite dete kod deke i bake ili bilo koje druge bliske osobe, morate biti sigurni da su oni već dosta vremena proveli zajedno. Ne znate kako će dete provesti noć. Zbog toga je pametnije da nekoliko puta baka prespava kod Vas ili uspava dete uveče, dok ste Vi negde u gradu.

Isto tako, važno je da je dete upoznato sa bakinom i dekinom kućom. Biće mu mnogo lakše da prihvati odvajanje, ukoliko mu je prostor poznat. Još ako u komšiluku ima puno dece, postigli ste pravi pogodak. Mnogo lakše prihvataju odvajanje ukoliko imaju društvo svog brata ili sestre ili bio kojeg drugog deteta sa kojim su bliski.

Neka u početku to bude samo jedna noć. Ispričajte detetu kako će ga baka uspavati, jer mama i tata imaju nekih obaveza. Obavezno mu recite u koje vreme dolazite po njega, iako ono još uvek i nema pojam o tome. Ali, shvatiće kada kažete: „Doći ćemo kad budeš ustao, doručkovao…“ Deci je i te kako važno da znaju da ćete doći po njih, jer se svašta mota po toj malenoj glavi.

Nemojte paničiti i praviti španske serije kada se opraštate. Ukoliko ste Vi prvi kojima odvajanje teško pada, sigurno će biti i Vašem detetu. Nemojte ni slučajno pustiti suzu i prekrijte sve druge ispade. Pokušajte da se ponašate uobičajeno. Poljubite ih, zagrlite i idite. Neka rastanci kratko traju.

Ukoliko ostavljate dete na nekoliko dana, zovite ih, ali nemojte u tome preterivati. Vaše dete se verovatno igra i nema pojam o Vašem odsustvu, sve dok Vas ne čuje. Pitajte ga da li želi da razgovara sa Vama, ali nemojte pričati detetu koliko Vam nedostaje. Jedan nesigurni glas i sve može pasti u vodu.

Nemojte ostavljati decu kada su osetljiva, na primer, kada su bolesna ili se nešto drugo dešava u porodičnom životu. Nemojte insistirati. Na primer, ukoliko se Vaše dete privikava na vrtić, nemojte ga ostavljati kod deke i bake. Neka taj period prođe sa Vama.

Svako dete je individualno i pravo vreme zaista ne postoji. Dok jedni tvrde da je pravo vreme oko treće godine, drugi su već uveliko ostavljali svoju decu i nisu imali nikakvih problema. Mnogo toga zavisi od dečijeg karaktera, odnosa u primarnoj porodici, broja dece u porodici, stabilnosti i samopozdanja deteta, odnosa između bake i deke… Na primer, dete želi uvek da ostane kod jedne bake, ali ne i kod druge…

Sa odvajanjem počnite postepeno i svaki put povećavajte sate bez deteta. U njegovom životu postoje i druge važne osobe. Nemojte insistirati da to budete samo Vi, jer ćete imati problema kada dete počne da ide u školu i ne bude htelo da ide ni na jednu ekskurziju sa svojim vršnjacima. A tada bi već uveliko trebalo da se odvoji od Vas.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor