ne-okrecite-ledja-svom-partneru

Ne okrećite leđa svom partneru!

Koliko puta ste, u naletu besa, okrenuli leđa svom partneru, iako je želeo još nešto da Vam kaže? Ili, još gore, okrenuli leđa i izašli iz stana/kuće? Iako smatrate da na taj način prekidate neželjenu svađu, to se nikad ne dogodi, zar ne? Stvari postaju još gore kada se vratite.

Neverbalna komunikacija je važnija od verbalne. Iako govorite sve što Vaš partner želi da čuje, Vaš položaj tela i facijalna ekspresija Vas odaju ukoliko ne mislite to što govorite. Zbog toga, stvari mogu postati mnogo gore nego što zaista jesu, a Vama ništa nije jasno, jer mislite da ste rekli sve što ste trebali da kažete.

Svako od nas ima potrebu da bude saslušan. U tome pronalazimo utehu, podršku, pa čak i rešenje problema. Kada okrenete leđa svom partneru dok priča, sigurno ćete ga mnogo povrediti. Šaljete poruku da Vas ne zanima to što govori, da ne želite da ga saslušate i da Vam uopšte nije važno ono što on želi da kaže.

Vaš partner se sigurno oseća jako loše. Ovakav način komunikacije utiče negativno na njegovo samopouzdanje. Vremenom ćete se naći u problemu iz kojeg ne možete da nađete izlaz. A to sigurno ne želite.

Ukoliko krenete da izlazite iz prostorije, zaustavite se i vratite se. Izvinite se svom partneru i saslušajte ono što želi da kaže. Nikad ne ostavljajte svađu nedorečenu, osim ako postane nasilna. Onda bežite glavom bez obzira i ne vraćajte se.

U većini slučajeva, okretanje leđa je čin afekta, a ne promišljenog ponašanja. Međutim, to nam nije nikakav izgovor. Ukoliko želite da Vaš partner „smanji doživljaj“, onda mu to recite mirnim i staloženim glasom. Ponovite mu nekoliko puta. Recite da želite da rešite problem, ali ne tako što ćete oboje urlati jedno na drugo. Isto tako, kažite da ćete otići ako ne stiša ton i razgovarati onda kada bude smiren. Ukoliko ni ovo ne „upali“, slobodno možete napustiti prostoriju.

Ukoliko ste roditelji, sigurno ne želite da Vaša deca budu svedoci ovakvog ponašanja. Razmislite kakav im primer pružate.

Ukoliko se često svađate na ovakav način, možda bi trebali da pronađete pomoć psihologa ili psihoterapeuta. Možete naučiti kako da reagujete u situacijama kada imate problem sa partnerom. Pogrešan način komunikacije je jedan od osnovnih uzroka nezadovoljstva u braku. Svi mi imamo svojih uspona i padova, ali to ne znači da se trebamo ponašati na ovakav način prema bilo kome.

Ukoliko naučimo da čujemo i saslušamo partnera, mnogi problemi i prepreke sa kojima se suočavamo u braku će nam pasti manje teško i strašno. Za sve postoji lepši način ukoliko to zaista želimo. Razmislite, da li su se možda Vaši roditelji svađali na ovaj način? Zbog čega ne možete da ostanete i saslušate svog partnera do kraja? Da li imate problem sa kontrolom besa? Što pre pronađete uzrok, pre ćete se otarasiti ovakvog čina u afektu. Nemojte se sramiti rada na sebi.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor