Kada se jedna strana trudi više…

Da li imate osećaj da se ponekad trudite mnogo više nego Vaš partner? Smatrate da ulažete mnogo više ljubavi, nežnosti i strpljenja? Ljubavna veza nikada nije mogla biti stvar čiste matematike, fizike i kalkulacija. Mnogo je komplikovanija od svega toga. U vezi ili braku trebaju ulagati obe strane. Svaki partner pruža ljubav, razumevanje, podršku, brigu, nežnost…Međutim, svaki partner je pruža na svoj način i intenzitetom koji njemu odgovara.

Razlika u karakterima. Vaš partner i Vi ste različite osobe koje potiču iz različitih primarnih porodica. Svako od Vas je imao drugačija iskustva koja su ga oblikovala u osobu kakva ste sada. Svako od Vas je imao svoje potrebe, želje i navike. Kada ste počeli zajednički život, počeli ste sa različitim prepravkama i promenama kako biste se uskladili, jer ste smatrali da je Vaša ljubav vredna toga. Jedna strana je bolja u komunikaciji, dok je druga bolja u konkretnom rešavanju problema. Dakle, pre nego što pomislite da se Vaš partner uopšte ne trudi, razmislite da li svoju ljubav pokazuje na drugačiji način od Vas.

Isto tako, u svakoj vezi ima uspona i padova. Ponekad nam se dešavaju stvari zbog kojih možemo zanemariti partnera. Na primer, promenimo posao i radno vreme zbog kojeg se mnogo manje viđamo nego ranije. Drugom partneru to može smetati, ali to je nova životna situacija na koju će se partneri vremenom navići, ukoliko je veza kvalitetna i stabilna. Partneri nauče da funkcionišu drugačije i da se u preostalom vremenu što više posvete jedno drugom.

Kada dođu deca, stvari se u bračnom odnosu ponovo menjaju. Partneri su mnogo više usmereni na mališane, posebno majka. Bračni život je, osim poslovnih obaveza, ispunjen vaspitanjem dece, manjkom sna i pažnjom koja se nalazi na vrhuncu. Zbog toga su partneri umorniji nego ranije i imaju manje vremena za sebe. U ovom novom periodu, partneri se moraju još više truditi. Ponovo ulaze u novo i nepoznato, te se moraju navikavati na nov raspored i drugačiji odnos.

Uvek postoji neka nova situacija sa kojom se partneri prethodno nisu susretali. Ona za sobom nosi nova odricanja, ulaganja i trud. Osim ljubavi, pažnje i podrške, bračni kvalitet zavisi i od sposobnosti partnera da se adaptiraju na nešto novo.

Savršena ravnoteža ne postoji. Ne postoji ni jedna veza u kojoj partneri pružaju istu količinu ljubavi. Bitno je da dopunjujete jedno drugo i da ste zadovoljni. Ali, čak i kad nije tako, nemojte odmah odustajati. U mnogim situacijama, partneri nisu svesni svojih grešaka, dok im neko ne ukaže na njih. Zato, kada osetite bilo kakav problem – sednite i porazgovarajte. Pronađite rešenje koje odgovara i jednom i drugom.

Jedini instrument kojim se može izmeriti količina ljubavi, jeste Vaš lični osećaj i zadovoljstvo. Ukoliko imate osećaj da se već neko vreme samo Vi trudite i da se uprkos svim razgovorima i trudu ništa ne menja i da ne dobijate ništa za uzvrat, obratite se stručnjaku.

Možda ste upali u procep iz kojeg se ne možete sami izvući. Nemojte donositi brze zaključke. Ukoliko želite da spasite svoj brak, pokušajte još jednom. Tada ćete znati da ste pokušali sve. I nećete zažaliti i pitati se: „Šta bi bilo da sam pokušao/pokušala još samo ovo?“

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor