Postupci deteta koji vam ulepšaju dan

Kada postanete mama imate pomešana osećanja. U jednom trenutku ste najsrećnije na svetu, a u drugom želite da iskočite iz svoje kože. To zavisi od ponašanja Vašeg deteta. Ponekad nas deca zadive. Pitamo se odakle im takav način razmišljanja sa samo dve godine, dok se u nekim drugim trenucima ponašaju kao mali đavoli.

Kao nezaposlena majka provodim dosta vremena sa svojom dvogodišnjom ćerkom. Svaki slobodan trenutak pokušavam da je naučim nečemu što smatram da će joj biti korisno u životu.

Ponosna sam što sa dve godine zna da izgovori „Hvaja“ svaki put kada joj neko nešto da. Ponosna sam što zna da skloni svoje igračke na mesto i što obožava da mi pomaže u kućnim poslovima: dodaje mi štipaljke kada širim veš, uzme vlažne maramice i briše prašinu zajedno sa mnom, želi da gleda kako kuvam ručak. Veoma je druželjubiva i misli da svakog treba da poljubi kada krenemo kući, bez obzira ko se sve nalazi u toj prostoriji.

Kada uveče legnemo da spavamo, ona ne želi da zaspi. Želi da priča, priča i priča. Iako me ponekad izluđuje, volim je najviše na svetu. Evo nekih dečijih rečenica, koje će Vam uvek ulepšati dan:

Mama, volim te. Svaki put kada legnemo da spavamo poljubim ćerku i poželim joj laku noć. Ona kaže: „Jaku noć, mama. Vojim te.“ Bez obzira koliko Vam se spava i koliko ste umorni, ova rečenica napuni baterije i ponovo možete sve iz početka.

Ukoliko se negde usput udarim ili ispečem dok kuvam ručak, moje dete dođe i pita: „Gde te boli, mama? Jubim da prođe.“ Tada Vas više ništa ne boli i sve je u redu. Srećni ste kao malo dete.

Ukoliko neko dete zaplače na igralištu, moje dete pita da li može da ode i pomazi to dete. Tada shvatim da sam je ipak nečemu dobrom naučila. Kada se negde udari, ona kaže: „Nema veze, tako deca jastu.“

Kada je ostavim kod bake i deke, pa se uveče čujemo telefonom, ona kaže: „Ćao mama, nemoj da brineš.“ Tada stvarno prestanem da brinem i napunim svoje baterije.

Kao mama i stručnjak često razmišljam na temu roditeljstva. Stalno se preispitujem šta radimo dobro, a šta bismo mogli još bolje. I shvatam da ponekad možemo napraviti po koju grešku. Ali, najvažnije je da vodite računa kako se ponašate. Vi ste uzor svom detetu. Sve te slatke rečenice koje Vam ulepšaju dan je dete najverovatnije čulo od Vas. Vi ste taj učitelj koji prenosi znanje i emocije na svoju decu.

Bila sam jako dosadna. Stalno sam govorila: „Izvoli i hvala“. I sada moje dete bez problema koristi ove izjave. Budite uporni. Za pravilno vaspitanje Vam treba mnogo strpljenja i živaca. Ali, na kraju se isplati. Posle određenog vremena budete ponosni na sve uspehe Vašeg deteta bez obzira koliko oni bili mali.

Obratite pažnju na svoje dete. Može Vas mnogo čemu naučiti. Svako dete ima neke svoje rečenice koje roditeljima ulepšaju dan. Obratite pažnju na njih. Radujte se sitnicama. Ukoliko obratite dovoljno pažnje, videćete ih na svakom koraku. Šta Vaš dan čini srećnim?

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor