Uloga dadilja u životu vašeg deteta

Danas je veoma teško biti roditelj. Za razliku od naših roditelja koji su radili od 6 do 14h, danas se uglavnom radi od 9 do 17h. I tako, u poslu vam prođe skoro ceo dan. Kada dođete kući imate još samo par sati da se posvetite svom detetu.

Mnogi roditelji se odlučuju za dadilju koja će provesti sa detetom barem osam sati dnevno, naročito ako su u pitanju mala deca. Često se nalazimo u drugom gradu, te je nemoguće da nam baka i deka čuvaju klince svakog dana. Za njih su obično rezervisani vikendi.

I zbog toga su tu dadilje. One čuvaju našu decu, igraju se sa njima, hrane ih, vode u parkove i igraonice. U zavisnosti od dogovora sa samim roditeljima, dadilje mogu i kuvati ručak, peglati i spremati stan. Sve u svemu, predstavljaju ogromnu pomoć, jer ponekad provedu i više od osam sati dnevno sa detetom. One mogu ostati i nakon što se mi vratimo sa posla, te da zajedno sa nama čuvaju decu.

Dadilje se uglavnom zapošljavaju uz neku preporuku, jer nam je veoma važno da znamo sa kim će naše dete provoditi toliki deo vremena tokom dana. Važno nam je da se dadilja bavi detetom i njegovim celokupnim razvojem. Osim igre, tu je i čitanje priča, učenje govora, boja i oblika, sprovođenje higijene, ali i svih drugih važnih stvari u životu: kako se ponašati za stolom, kako prema svojim vršnjacima, roditeljima i starijim osobama.

Dadilja predstavlja nekog za kog se Vaše dete i te kako emotivno vezuje. Ona nije zamena za majku, već osoba koja pomaže u celokupnom podizanju Vašeg deteta. Iako one pružaju ogromnu pomoć i podršku, pazite da ne preterate u njenom „konzumiranju“.

Bez obzira na užurbanu i modernu svakodnevnicu, morate naći vremena za svoju decu. Mnogo je lakše da imate nekog vremena i za sebe, jer ćete na taj način biti odmorni i raspoloženi, a samim tim i bolji roditelj. Ali, nemojte u tome preterivati. Za detetov psihički razvoj veoma je važno da ima roditelje koje će o njemu brinuti tako što će provoditi veliki deo svog vremena sa njim. Nemojte propuštati druženje, čitanje priča, igru, šetnju po parkovima, predstave u kojima učestvuje Vaše dete. Morate ostvariti bliski odnos sa svojim detetom, jer je to jedini način da i ono izraste u srećnu i zadovoljnu osobu.

Ukoliko organizujete dan tako da Vam uopšte ne preostane vremena za Vaše dete, to može rezultirati tako što će Vaše dete više vremena provoditi sa nekim drugim osobama, umesto sa Vama. Na kraju, Vaše dete može biti mnogo više emotivno vezano za dadilju, umesto za Vas.

I pre nego što trepnete, ono će u teškim situacijama tražiti dadilju, umesto svoje roditelje. Sasvim je u redu tražiti pomoć dadilje ili bake i deke s’vremena na vreme. Morate ponekad otići i na neko druženje, posvetiti se malo sebi, naspavati se. Ali, umerenost je mera.

Emocionalni odnos između deteta i roditelja je najjači. I sva istraživanja i iskustva stručnjaka upućuju na važnost te veze koja se uspostavlja ubrzo nakon rođenja deteta i raste iz dana u dan. Niko nije rekao da je roditeljstvo lako. Ono često uključuje neprospavane noći, umor, podočnjake i stres. Ali, ništa od toga se ne može izmeriti sa ljubavlju i srećom koju osećate kada ste sa svojim detetom. Uživajte sa njima dok su mali. Veoma brzo će porasti i više im nećemo toliko trebati. Ako budemo imali sreće, povremeno će dolaziti da nas poljube, zagrle ili traže savet kada su u nekoj nevolji.

Vi, kao roditelj, najbolje poznajete svoje dete. Ono ima svojih želja i potreba koje jedino posvećeni roditelj može ispuniti. Vašem detetu ste potrebni Vi i kvalitetno vreme koje ćete provesti zajedno. Nemojte mu to oduzimati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor