Ignorišete li svog partnera nakon svađe?

Nikom od nas ne prija svađa, bez obzira zbog čega je započeta. Obe strane su pune negativnih osećanja, poput besa, razočaranja, povređenosti…U glavi nam još uvek odzvanjaju sve prepreke i problemi koje nikako ne možemo rešiti. Mnogi od nas počnu da se ponašaju kao da partner ne postoji: ne želimo da razgovaramo sa njim i ponašamo se kao da nije prisutan.

Naravno da je svakome od nas potrebna mala pauza nakon prepirke. Nijedna osoba ne može biti odmah srećna i zadovoljna, kao da se ništa nije dogodilo (čast izuzecima). Ali, ta pauza ne treba trajati ni suviše dugo. Ukoliko ignorišete partnera i nekoliko sati nakon svađe, možete samo pojačati postojeće probleme, a od rešenja neće biti ni traga.

Mnogi parovi ne pričaju i po nekoliko dana. Smatraju da druga strana treba prva probiti led i popustiti. U stvari, odnosi su sve gori i gori, a partneri samo odmeravaju svoje snage i ponos. Posle određenog broja dana, partneri se više i ne sećaju zbog čega su se posvađali. Ovaj period može proći, partneri se mire, ali problem i dalje postoji. Samo se odložio za neku novu priliku i prepirku.

Partner kojeg ignorišete se oseća veoma loše. Smatra da njegova osećanja nisu bitna. Tišinu doživljava kao neku vrstu kazne i negativna osećanja se samo nakupljaju. Kada odlučite da prekinete ignorisanje, prepirka se može nastaviti tamo gde je stala. Sve u svemu, niste ništa postigli. Problem je postao još veći.

Ovakvo ponašanje je odraz nezrelosti. Ne vodi ničemu, osim razmišljanju: „E sad ću mu ja pokazati. Zapamtiće me. Ima da se promeni, ili…“

Ukoliko ste roditelj, stvari postaju još gore. Oboje ste nervozni i deca to i te kako osete. Na svaki njihov nestašluk ili problem ćete reagovati burno, a razlog je nezadovoljstvo bračnim odnosom. Pružate im ružan primer rešavanja problema. Ukoliko se ovako ponašate nakon svake svađe ili rasprave, Vaša deca će preuzeti neadekvatan obrazac ponašanja i na isti način će se ponašati kada budu imali problem sa Vama, vršnjakom ili bilo kojom drugom bliskom osobom. To svakako ne želite.

Ukoliko Vam treba mala pauza, saopštite to partneru. Recite da ste zbunjeni i da Vam treba malo vremena. Usmerite se na neke druge aktivnosti. Izađite malo da prošetate i saberete misli. Ali, kada budete odlazili nemojte praviti predstavu i dramu, lupati vratima stana, već se lepo javite svom partneru.

Iskoristite odvojenost tako što ćete razmisliti o konstruktivnom rešenju, a ne kako ćete partneru vratiti milo za drago. Nemojte tražiti krivca i razmišljati ko je prvi započeo. Za svaku svađu je potrebno dvoje. Niko nije savršen i svi imamo svojih mana. Pa čak i Vi.

Budite pametniji. Krenite od sebe i svojih grešaka. Na taj način povećavate mogućnost mirne komunikacije i rešenja. Ukoliko se prvi izvinite za svoje nedolično ponašanje, veća je verovatnoća da će Vaš partner učiniti to isto. I tada ste na pravom putu u potrazi za rešenjem koje oboma odgovara.

Ne vucite recke. Niste ni na kakvom takmičenju. Nije važno ko pobeđuje. Jer, ako se ponašate na ovaj način, gubite oboje. Umesto da uživate jedno u drugom, Vi krojite plan kako ćete povrediti svog partnera. Usmerite se na rešenje problema, umesto na upornu i frustrirajuću svađu i ignorisanje. A na kraju, najviše ćete povrediti sebe jer produžavate i pojačavate trenutno nezadovoljstvo.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor