Kako da prebolite raskid sa partnerom?

Ponekad stvari krenu nizbrdo. Ne osećamo se zadovoljno u vezi u kojoj se nalazimo. Nešto nam konstantno nedostaje ili je svaki naš kontakt sa partnerom pretvoren u raspravu kojoj nema kraja. U tim slučajevima, obe strane budu povređene. Šta god da uradimo, znamo da to nije to.

Uzroci raskida su različiti. Ukoliko shvatite da prosto ne odgovarate jedno drugom, prestali ste da gajite osećanja prema svom partneru ili niste zadovoljni vezom u kojoj se nalazite, a prethodno ste isprobali sve moguće opcije kako biste je poboljšali, vreme je za raskid. On je uvek težak. Zbog toga trebamo voditi računa da ga ne otežavamo dodatno teškim rečima, uvredama i vikom.

Raskid je uvek teži osobi koja ga ne očekuje ili koja ga ne želi. Ukoliko ste Vi osoba koja želi da okonča trenutnu vezu, uradite to kao odrasla i zrela osoba. Nemojte bežati od otvorenog razgovora. Recite sve ono što mislite na društveno prihvatljiv način. Nemojte davati lažnu nadu svom partneru. Nemojte se kriti iza čuvenih rečenica: „Nije do tebe, do mene je…“ Budite iskreni i recite šta Vam ne odgovara i kako se osećate. Vi ste sa svojim partnerom proveli izvesno vreme i zbog toga je važno da mu pokažete poštovanje, pa čak i prilikom raskida.

Ukoliko ste osoba koja je ostavljena, pokušajte da ostanete pribrani. Saslušajte svog partnera i prihvatite razlaz. Biće Vam teško. Instant recept za brz oporavak ne postoji. Za oporavak Vam je potrebno vreme. Ali, postoje neke stvari koje će Vam barem malo olakšati slomljeno srce.

Nemojte se izolovati u kući duže od nekoliko dana. Samoća, lagana muzika i plakanje je sigurno nešto što Vam je potrebno. Ali, nemojte okrenuti leđa svom životu. Organizujte se tako da što manje vremena provodite kod kuće. Družite se, šetajte, bavite se sportom, usmerite pažnju na sebe i ono što Vi volite. Od svojih misli svakako nećete pobeći. Stići će Vas, makar i uveče pred spavanje.

Ukoliko je to moguće, izbegavajte mesta na kojima ćete sresti svog bivšeg partnera. Ti susreti Vam sigurno neće pomoći. Svaki put kada ga vidite, proživećete ponovo sve ono što ste nekad osećali prema toj osobi. Ukoliko zaista želite da prebolite svog partnera, nemojte pristajati na prijateljstvo koje se uvek završi pogubno po stranu koja je ostavljena. Ostavljena strana će uvek imati pomešana osećanja. I svaki osmeh, pomoć ili dodir će pogrešno protumačiti.

Iako smatrate da više nikad nećete voleti, ostavite se tih misli. Vreme za nova upoznavanja i nove kontakte će doći. Ali, svakoj osobi je potrebno različito vreme za oporavak. Nemojte forsirati nešto što Vam ne prija. Provedite malo vremena sami sa sobom. Uradite ono što ste oduvek želeli, a niste imali vremena. Slobodno vreme iskoristite za lični razvoj i napredak.

Nakon teških raskida možemo biti toliko povređeni, da ne želimo da nam se ikad iko približi. U početku je takvo osećanje sasvim normalno, ali nemojte generalizovati i sve žene ili sve muškarce stavljati u isti koš. Zbog takvog načina razmišljanja možete odbiti neke sasvim dobre prilike i šansu da budete ponovo srećni i voljeni.

Nemojte forsirati stvari. Nemojte žuriti u novu emotivnu vezu, ukoliko još uvek patite za starom. Ukoliko to učinite, postoji velika mogućnost da Vam nova ljubav neće izgledati dovoljno dobro. Ne zato što ona to nije, već zato što Vi još uvek niste spremni.

Vreme je ključ svega. Budite smireni i strpljivi. Razgovarajte sa prijateljima. Ponovo će doći vreme kada ćete uživati u lepom i sunčanom danu, bez loših misli. Ukoliko imate teškoća u svakodnevnom funkcionisanju zbog svega što prolazite, obratite se stručnjaku. Uz njegovu pomoć, ponovo ćete pronaći snage da stanete na svoje noge.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor