Da li suviše opterećujete svoje dete?

Veoma je poželjno da Vaše dete od malih nogu nauči da ima obaveza. Tada mu neće biti dosadno, naučiće da ceni rad i disciplinu, naučiće da pomaže prijateljima, roditeljima, braći ili sestrama. Naučiće da ceni raznolikost života. Biće snalažljivije i spretnije. Naučiće da postoji vreme kada se igra, ali i vreme za učenje i kućne obaveze. Nakon svakog urađenog posla, osetiće se uspešno i to će povoljno uticati na njegovo samopouzdanje.

Međutim, često se čuju sledeći primeri: „Moje dete ide u vrtić, ide na sportić, krenuo je na časove plesa, engleski jezik, uči neki instrument…“ A to dete ima svega četiri godine. Veoma je pohvalno što je dete aktivno. Veoma je pohvalno što je toliko svestrano. Ali, dete mora imati vremena za igru i svoje slobodno vreme.

Zapitajte se, da li je to ono što dete želi? Kako je ono baš toliko radoznalo sa svoje četiri godine? Kako ono zna da je lepo znati neki strani jezik? Kako ono zna da je lepo znati svirati određeni instrument? Kako ono zna da je važno baviti se sportom?

Ako do te mere forsirate svoju decu, razmislite zbog čega je to tako? Da li možda prenosite svoje želje i potrebe na svoje dete? Da li ono treba da postigne ili uradi ono što Vi niste mogli tokom svog detinjstva ili mladosti, a želeli ste?

Ako ste želeli da idete na folklor, a niste, verujte da nikad nije kasno. Upišite časove plesa. Nema veze koliko godina imate. Ukoliko trenutno ne možete, zbog toga što imate malu decu, neka Vam to ostane zadatak koji morate ispuniti kada deca malo porastu.

Sasvim je u redu da dete pohađa neku od ovih aktivnosti, najviše dve istovremeno. Ali, nema potrebe do te mere opterećivati decu. Ukoliko ono zaista nije motivisano za ples, samo ćete mu stvoriti averziju prema njemu. Ukoliko primetite da Vaše dete ima talenta u nečemu, forsirajte taj jedan talenat. Ono ne može biti talentovano za sve životne oblasti.

Ono što detetu najviše treba u periodu ranog detinjstva jeste posvećenost, ljubav i pažnja roditelja. Njemu je potrebno da se igra i provodi vreme sa Vama. Njemu je potrebno da Vi svaki svoj slobodan trenutak posvetite njegovom rastu i razvoju. A to nećete postići tako što ćete dete slati na sve druge aktivnosti, sa svim drugim ljudima. Gde je tu vreme koje je rezervisano samo za druženje sa porodicom?

Ne brinite, ukoliko provodite dovoljno vremena sa svojom decom, na vreme ćete primetiti u čemu je dobro i sposobno. Vaše dete treba probati više stvari, pa će se tek tada pronaći. Ali, nemojte mu toliko užurbati dan dok je tako malo. Biće vremena i za to. Čitav život će negde juriti i nešto tražiti. Neka sada uživa.

A Vi ispunite svoje želje iz mladosti. Nemojte slušati druge kako Vam govore: „Sada je već kasno, to si trebao/trebala dok si bio/bila mlađi/mlađa!“ Možda nećete postati svetski prvak u plivanju, ali nije kasno početi sa plivanjem kao vidom rekreacije. Razmislite o tome i pustite decu da budu deca.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor