blog-roditelj-akademija-oxford-strah-od-trudnoce

Strahovi trudnoće i porođaj

Ostali ste trudni. Čestitam! U Vama napreduje jedan mali život. Čuli ste da će Vam se čitav život promeniti kad postanete mama. To je tačno. Svi Vam govore: „Uživaj! Odmaraj! Spavaj! Kasnije nećeš moći!“ Telo Vam se menja, hormoni dostižu gornju granicu. A Vas muči mali milion stvari.

Svaka žena različito doživi svoju trudnoću. Neke su veoma umorne i iscrpljene, druge imaju snage za ceo svet. Mučnina i povraćanje se kod nekih trudnica javljaju, dok su druge veoma srećne što ne prolaze kroz „jutarnje mučnine“ koje umeju da traju i po ceo dan.

Ali, ono što je zajedničko većini trudnica jesu razni strahovi i pitanja koja ih opterećuju: „Da li će sve biti u redu? Koliko ću se ugojiti? Da li ću uspeti da skinem višak kilograma? Koliko će me boleti porođaj i koliko će dugo trajati? Da li ću biti dobra mama? Kako ću se snaći u svemu?…“

Većina trudnica pročita veliki broj priručnika, pogleda sve video zapise i pročita svaki tekst koji je objavljen na internetu. Osim toga, bilo bi dobro, ukoliko je to moguće, da pohađate školu za trudnice. U toj školi ćete saznati sve što Vas očekuje, kako da se postavite u određenoj situaciji, na šta da obratite pažnju, koja su hitna stanja, kako izgleda porođaj i njegova priprema, itd. Možete postaviti bilo koje pitanje na koje ne znate odgovor.

Ne bojte se. Niste jedini. Svaku trudnicu muče brige vezane za zdravlje. Postoji razlog zašto se kaže da su tada žene u drugom stanju. Prvu trudnoću karakteriše i veća zabrinutost, jer kroz sve prolazimo prvi put. Svaku iscrpljenost i svaki bol u stomaku prepisujemo trenutnom stanju. I često paničimo, iako u većini slučajeva to zaista nije potrebno.

Svaki odlazak ginekologu iščekujemo kao na jajima. A posle svakog pregleda odahnemo jer je sve u redu. Ta smirenost traje veoma kratko. Iako je panika tokom trudnoće česta, ipak pokušajte da normalno živite svoj život. Odlazite na redovne kontrole i pridržavajte se saveta lekara.

Svaku trudnicu muči strah od porođaja. U školi za trudnice možete vežbati tehnike disanja koje će Vam pomoći da lakše podnesete bol i skoncentrišete se na nešto drugo. Svaka osoba je drugačija i svako od nas ima različit prag bola. Međutim, važno je da ne trošite snagu na vikanje i paniku, jer će Vam trebati tokom porođaja. Govorite sebi kako ste hrabri i kako ćete izdržati koliko god bude bolelo. Govorite sebi da će taj bol uskoro proći i da ćete postati mama. Bitno je da ostanete pribrani i ne budete negativni. Slušajte savete babice i doktora koji je sa Vama.

Neke žene kažu kako se bolovi porođaja veoma brzo zaborave. Neke mame će se sa tim složiti, druge ne. Sve zavisi kakav su porođaj imale. Ja ću samo reći da se sav pretrpljen bol i strah i te kako isplate, jer je roditeljstvo najlepša stvar koja se može dogoditi. Prve nedelje nakon porođaja su naporne, ali se veoma brzo na sve naviknete.

Kada se budete porodile, bićete srećne što se sve dobro završilo. Uživaćete sa svojom bebicom, iako to u početku neće biti lako. Verovatno će Vas još boleti rana i bićete iscrpljene. Vaše telo je prošlo kroz ogroman stres. Počećete da razmišljate o novim problemima: dojenju, spavanju, kupanju bebe… Biće Vas strah od svega. Neke mame se boje čak i da drže svoju bebicu, jer se plaše da nešto ne rade kako treba. Bez obzira koliko Vam bude bilo teško, znajte da ćete se veoma brzo izveštiti u svemu. Naučićete i da dojite, i da kupate bebu, i bićete dobra mama.

Razgovarajte sa svojom mamom ili drugaricom koja se već porodila. Dobićete pregršt dobrih saveta i svakako će Vam trebati podrška – žena koja je kroz sve to prošla i koja zna kako se osećate. Ponekad će Vam biti izuzetno teško i naporno, ali će sve to proći i uskoro ćete biti ona stara.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor